De zomer is voor onze planten tot dusver heel erg goed geweest als ik dit schrijf,                     (11 augustus) ze hebben zelfs de heetste dagen goed doorstaan. 

 

Deze zomer zijn we begonnen om onze planten dagelijks te bemesten, natuurlijk wel in verhouding met wat we eerst wekelijks deden. En volgens ons doen ze het nu beter dan daarvoor, maar dat kan wel wat subjectief zijn om te vergoeilijken dat we zoveel hebben gesjouwd met gieters water.....

 

We hebben deze week weer een aantal stekken en zaailingen kunnen oppotten, maar ook hebben we een groot aantal planten toch weer overgepot en voorzien van een grotere pot.

O.A. de Calliandra tweedii, de Calliandra haematocephala, de Calliandra surinamensis, de Ceasalpinia gilliesii hebben we overgezet in een 15 of 18 liter pot, ze kwamen uit een 5 of 6 liter pot, zo was het toch maar weer goed dat we voldoende potgrond bij de kuipplanten vereniging hadden besteld.

 

De Jasminum sambac (Arabische jasmijn) met zijn sterk geurende bloemen is nu ook bijna allemaal opgepot en opgebonden, bij deze zetten we meestal 2 stekken bij elkaar.

 

De Brunfelsia pauciflora hebben we nog maar een paar planten van voor de verkoop, persoonlijk vind ik de Engelse naam " Kiss Me Quick' wel een hele mooie voor deze soort, de bloem gaat open als paars en verkleurt dan in een paar dagen naar wit.

 

De winterhard banaan, Musa daijao, is een banaan met een harder blad als bijvoorbeeld de musa basjo. dit blad zal dan ook minder snel kapot waaien De plant zal wel bovengronds afvriezen als deze in de volle grond staat maar komt dan vanuit de wortels gewoon weer terug.

Bij een vorst vrije overwintering in een pot (+5 C) kan deze plant al na 2 jaar bloeien en eetbare vruchten geven. Wij pakken meestal de planten die in de volle grond staan meestal in bij vorst, dit doen we dan doormiddel van gaas en stro en soms ook nog een lichtsnoertje.